- إنضم
- 10 سبتمبر 2013
- المشاركات
- 1,841
- التفاعل
- 8,849
- النقاط
- 122
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وصل اللهم على نبينا محمد واله وصحبه الكرام وسلم تسليما كثيرا
بعض الحقائق المؤسفة عن مرض السيلياك من اكبر المنظمات العالمية للجهاز الهضمي WGO-ESPGHAN:
انت عارف ان فيه ٨٠٪ من الاطفال المصابين بالسيلياك غير مشخصين سواء لضعف الامكانيات او للجهل بالأعراض او لطرق التشخيص ..
انت عارف ان السيلياك من الاكثر الامراض المزمنة شيوعاً بين الاطفال في اوروبا،، مابالك بالدول العربية
انت عارف انه بين كل ١٠٠ طفل فيه طفل مصاب بالسيلياك مصر ١/١٠٠ - السعودية ١٢/١٠٠- امريكا ١/١٣٣
انت عارف ان التشخيص وعلاج الطفل بدري بيرحم الطفل من مضاعفات اهمها: تحول الضرر لخلايا سرطانية لو اتأخرنا عليه او هشاشة عظام وكسور او فشل في النمو او تأخر في الانجاب وعلشان كدا التوعية بمرض السيلياك واكتشافة مبكراً مهم جداً لانه بيحمي المريض من المضاعفات وبيحسن من حياتة بشكل عام ودا بيتحقق مع التزامة بحمية خالية من الجلوتين Gluten Free Diet ..
طيب يعني ايه سيلياك؟
مرض مناعي ذاتي يصيب الجهاز الهضمي وبالأخص الأمعاء الدقيقة للأشخاص اللي عندهم قابلية چينية للإصابة به والإصابة بتحدث نتيجة تعرض الأمعاء الدقيقة لعملية هضم بروتين الجلوتين Gluten ..
والجلوتين دا عباره عن مركب بروتيني وهو مزيج من مادتي جليادين وجلوتنين وموجود بشكل رئيسي في القمح - الشوفان - الشعير -الجاودار ..
وهو بروتين مهم في صنع المخبوزات لانه بيعطي العجينة ليونة وتماسك وطبيعة الخبز المطاطية ، دا غير دخوله في تصنيع الكثير من المواد الغذائية وبعض المنظفات ومعجون الاسنان وأدوات التجميل والجروح وغيره كتير ..
لما الشخص المُعرض للإصابة يأكل ما يحتوي علي جلوتين فبيحصل رد فعل مناعي اتجاه الجلوتين علي شكل التهاب لبطانة الأمعاء الدقيقة ..
ومع الاستمرار في التعرض فبتتضرر النتوءات (الاهداب) واللي وظيفتها تساعد في امتصاص المواد الغذائية، ومع تضررها بيحصلها تسطح وتفقد وظيفتها وبيحصل سوء إمتصاص لمعظم المواد الغذائية والفيتامينات وأهمها: الكالسيوم - الحديد - فيتامين د- فيتامين ب١٢- حمض الفوليك ،، والكثير من الأغذية مثل الدهون والبروتين والنشويات والسكريات (عوز اللاكتاز) ومن هنا ومع عدم قدرة الأمعاء علي الإمتصاص فبتحصل الأعراض اللي وارد تظهر في اي سن من الرضيع وحتي وقت الشيخوخه ،علي حسب قوة تحمل الأمعاء للجلوتين وطبيعة حياة الشخص المُعرض للإصابة ،، فممكن يظهر للطفل الصغير وممكن يعيش بيه لسن ال ٦٠ ويظهر ...
ايه بقا الأعراض!؟ صنفوا السيلياك علي حسب الأعراض لنوعين:
1-Classic celiac disease وهنا الاعراض متماشيه مع سوء التغذية للجهاز الهضمي ..
وهي: الكبار - الاسهال او الامساك المزمن - فقدان الوزن - انيميا نقص الحديد - انتفاخ بالبطن ومغص ومتكرر والحموضه المزمنه - ارهاق وتعب - هشاشة العظام - ارتفاع الانزيمات الكبدية الاطفال - فشل النمو (الطول والوزن) - فقدان الوزن - قيء متكرر - اسهال او امساك مزمن - انيميا نقص الحديد - ضمور العضلات 2-Nonclassic celiac disease وهنا الاعراض بتكون خارج الجهاز الهضمي الاطفال والكبار
انيميا نقص حديد مجهولة السبب
- وجع والم في العظام والمفاصل
- هشاشة عظام
- تأخر الاسنان او تغير شكلها ولونها بدون سبب
- ضعف عام وارهاق متكرر
- قرح بالفم متكرر ورائحة فم كريهه
- اكزيما وحكه متكرره في الجلد وفقاعات جلدية dermatitis herpetiforms
- تأخر البلوغ واضطراب الدورة الشهرية
- الاجهاض المتكرر
- تأخر الإنجاب
- تساقط الشعر وتأكل الأظافر
- التوتر والإكتئاب والأرق
- نقص فيتامين ب ١٢ وحمض الفوليك والكالسيوم و فيتامين د
- صداع متكرر (نصفي)
- التهاب الأعصاب مع كل الاعراض اللي ذكرتها فيه اشخاص ممكن يكتشفوا المرض بالفحوصات الدوريه ..
مين بقا بالتحديد اللي محتاج فحص دوري لمرض السيلياك لاكتشافه مبكراً وتجنب مضاعفاته Risk group :
١- الأقارب من الدرجة الأولي لمريض سيلياك (مرض وراثي)
٢- المصابين بالسكري (النوع الاول)
٣- متلازمة داون- تيرنر-ويليام
٤- اضطراب المناعة الذاتية للغدة الدرقية
٥- اضطراب المناعة الذاتية للكبد
قبل ما نتكلم في التشخيص لازم نوضح الفرق بين الامراض المتعلقة بالقمح ومنهم السيلياك منعاً للتشتت بينهم
١- حساسية القمح wheat allergy
٢- عدم تحمل الجلوتين non-celiac gluten hypersensitivity
٣- مرض السيلياك celiac disease
اولاً : حساسية القمح -ودي بتكون من النوع ال IgE واللي اعراضها بتظهر في خلال دقايق لساعه (وقتية)من تناول الشخص للقمح، وغالباً الاعراض بتكون تنفسية (كحه-رشح-صعوبة في التنفس) او جلدية (حكة -احمرار-تورم) -ودي بنشخصها من الاعراض او قياس معدل ارتفاع IgE اتجاه القمح والجلوتين سواء بالدم او بالوخز -وعلاجها المنع لفتره مؤقتة يحددها الطبيب ثم الادخال او العلاج المناعي OIT
ثانياً: عدم تحمل الجلوتين -ودي بتكون من النوع IgG واللي اعراضها بتظهر خلال ساعات لأيام من تناول الشخص للقمح او مشتقاته، والاعراض غالباً بتكون هضمية ( اسهال-امساك-مغص-عدم زيادة الوزن او فقدانه-صداع مزمن ،، وباقي اعراض السيلياك اللي ذكرناها فوق) وبتحصل نتيجة لعدم القدرة علي الهضم بسبب نقص بعض الانزيمات او عدم التمثيل الغذائي الكامل مما ادي لعدم التحمل ولكن بدون تضرر لاهداب الأمعاء -ودي بنشخصها بإستبعاد حساسية القمح (IgE) واستبعاد السيلياك (هنذكر بالتفصيل ) فيتبقي لنا عدم التحمل للجلوتين ،، وحالياً يوجد تحليل البصمة الغذائية IgG -وعلاجها المنع فقط لفترة مؤقتة يحددها الطبيب ثم الادخال.
ثالثا: السيلياك وهنا بقا التفصيل أكثر بعد ذكر الاعراض لكيفية التشخيص والعلاج ولكن الفرق الجوهري ان بيكون فيه ضرر للأمعاء بسبب الجلوتين وبعد اكتشاف المرض لازم المريض يستمر علي منع الجلوتين مدي الحياة ..
التشخيص ازاي!؟ لابد ان يكون المريض بدون نظام حمية خالية من الجلوتين علي الاقل أسبوعين بمعدل ٣جم جلوتين يومياً WGO global guidelines
١-فحص الاجسام المضادة في الدم واهمها Serum IgA Anti tissue transglutaminase IgA-IgG Deamidated gliadin peptide IgG Endomysial antibodies IgA
٢- منظار واخذ اكثر من عينه من اماكن متفرقة من الاثني عشر وتحديد مدي تضرر اهداب الأمعاء باثولوجي علي سكور محدد Marsh Score
٣- التحاليل الچينية HLA-DQ2 HLA-DQ8 ٩٨٪ من المصابين بالسيلياك وحتي مع عدم ظهور الاعراض بيكون التحليل الچيني معاهم ايجابي وعلشان تشخيص السيلياك شيء مش سهل والتحاليل لوحدها لايعتمد عليها سواء سلباً او ايجاباً، أوصت بعض المنظمات العالمية بتوافر ٤ شروط من ال ٥ الأتي ذكرهم
١- اعراض واضحة وصريحه نشك من خلالها
٢- احد تحاليل الاجسام المضاده يكون مرتفع -tTGA بنسبة ارتفاع عاليه اكثر من ١٠ مرات عن الطبيعي..ESPAGHAN guideline 2018 -DGP -EMA
٣- ايجابية التحاليل الجينية ،، واحد فيهم او الاتنين HLA-DQ2/DQ8
٤- ايجابية عينة المنظار علي MARSH score3
٥- تحسن الاعراض بعد حمية منع الجلوتين ..
لو توفر ٤ شروط من الخمسه في المريض فدا سيلياك قولاً واحداً وعلاجه منع الجلوتين ومشتقاته منع طول العمر العلاج والمتابعة : منع الجلوتين ومشتقاته مدي الحياه علشان الضرر بيكون مؤسف جداً لو ممنعناش كويس واحنا في غني عنه
-توعية المريض بالجلوتين الخفي hidden gluten ودا اهم اسباب عدم التحسن بعد المنع واللي بيدخل في تركيب مواد مضافة وحافظه اهمها: النشا المعدل -المالتوز - المكثفات - المثبتات-ديكسترين-MSG-HVP-HPP واي من المواد دي E150a,b,c,d E620,621,622,623,624,625,626,627,629,636,637
ياريت نقرا مكونات كل منتج والحرص علي تناول الادوية الخاليه من الجلوتين،،وادوات الطهي يجب فصلها تماما وادوات التجميل والجروح ومعجون الاسنان
-بعض الحبوب قد يكون لها cross reactivity with gluten فلابد من التأكد من نظافتها اثناء التصنيع بسؤال الشركة المُصنعة .
-بالنسبة للأطفال فلازم نتابع معدل نموهم طولاً ووزناً ونحرص علي نظامهم الغذائي والاهتمام بتطعيمات المكورات الرئوية والسحائي والانفلونزا البكتيري
-المتابعة بتكون بقياس الأجسام المضادة tTGA بعد المنع والتأكد من نزول المعدل بالمقارنة بوقت التشخيص،وقياسها كل ٦-١٢ شهر ،، وفي حالة اثبات تضرر الامعاء بالمنظار مع التشخيص فيفضل التأكد من تحسنها بعد المنع بمنظار مرة ثانية واخذ عينة .
فيه حالتين مش هنتمناهم يحصلوا
١-Non responsive celiac ودا مريض اعراضه مستمره وتضرر الاهداب زي ما هو بعد المنع لمدة ٦-١٢ شهر ودا غالباً بيكون ليه اسباب يجب استبعادها
- الجلوتين الخفي
- ارتفاع النمو البكتيري في الامعاء SIBO
- عوز اللاكتاز
- امراض مناعيه في الجهاز الهضمي كرونز
-قولون تقرحي IBD
٢- Refractory celiac ودا نادر وبيحصل ديماً فوق سن الخمسين وبيكون اعراضه مستمره حتي بعد المنع وفي كلتا الحالتين محتاجين متابعه جيده جداً والحرص في الحمية لأبعد الحدود الجديد حالياً انهم بيحاولوا يصنعوا علاج جديد زي vaccine يشتغل علي الجهاز المناعي لتعديل عدم تحمل الأمعاء للجلوتين عن طريق Interaluminal digestion of gluten,improvement in barrier function and immunomodulators ولكنها مازال تحت الدراسة ...
ربنا يشفي الجميع ويعافيهم من كل سوء
منقول للاهمية
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
وصل اللهم على نبينا محمد واله وصحبه الكرام وسلم تسليما كثيرا
بعض الحقائق المؤسفة عن مرض السيلياك من اكبر المنظمات العالمية للجهاز الهضمي WGO-ESPGHAN:
انت عارف ان فيه ٨٠٪ من الاطفال المصابين بالسيلياك غير مشخصين سواء لضعف الامكانيات او للجهل بالأعراض او لطرق التشخيص ..
انت عارف ان السيلياك من الاكثر الامراض المزمنة شيوعاً بين الاطفال في اوروبا،، مابالك بالدول العربية
انت عارف انه بين كل ١٠٠ طفل فيه طفل مصاب بالسيلياك مصر ١/١٠٠ - السعودية ١٢/١٠٠- امريكا ١/١٣٣
انت عارف ان التشخيص وعلاج الطفل بدري بيرحم الطفل من مضاعفات اهمها: تحول الضرر لخلايا سرطانية لو اتأخرنا عليه او هشاشة عظام وكسور او فشل في النمو او تأخر في الانجاب وعلشان كدا التوعية بمرض السيلياك واكتشافة مبكراً مهم جداً لانه بيحمي المريض من المضاعفات وبيحسن من حياتة بشكل عام ودا بيتحقق مع التزامة بحمية خالية من الجلوتين Gluten Free Diet ..
طيب يعني ايه سيلياك؟
مرض مناعي ذاتي يصيب الجهاز الهضمي وبالأخص الأمعاء الدقيقة للأشخاص اللي عندهم قابلية چينية للإصابة به والإصابة بتحدث نتيجة تعرض الأمعاء الدقيقة لعملية هضم بروتين الجلوتين Gluten ..
والجلوتين دا عباره عن مركب بروتيني وهو مزيج من مادتي جليادين وجلوتنين وموجود بشكل رئيسي في القمح - الشوفان - الشعير -الجاودار ..
وهو بروتين مهم في صنع المخبوزات لانه بيعطي العجينة ليونة وتماسك وطبيعة الخبز المطاطية ، دا غير دخوله في تصنيع الكثير من المواد الغذائية وبعض المنظفات ومعجون الاسنان وأدوات التجميل والجروح وغيره كتير ..
لما الشخص المُعرض للإصابة يأكل ما يحتوي علي جلوتين فبيحصل رد فعل مناعي اتجاه الجلوتين علي شكل التهاب لبطانة الأمعاء الدقيقة ..
ومع الاستمرار في التعرض فبتتضرر النتوءات (الاهداب) واللي وظيفتها تساعد في امتصاص المواد الغذائية، ومع تضررها بيحصلها تسطح وتفقد وظيفتها وبيحصل سوء إمتصاص لمعظم المواد الغذائية والفيتامينات وأهمها: الكالسيوم - الحديد - فيتامين د- فيتامين ب١٢- حمض الفوليك ،، والكثير من الأغذية مثل الدهون والبروتين والنشويات والسكريات (عوز اللاكتاز) ومن هنا ومع عدم قدرة الأمعاء علي الإمتصاص فبتحصل الأعراض اللي وارد تظهر في اي سن من الرضيع وحتي وقت الشيخوخه ،علي حسب قوة تحمل الأمعاء للجلوتين وطبيعة حياة الشخص المُعرض للإصابة ،، فممكن يظهر للطفل الصغير وممكن يعيش بيه لسن ال ٦٠ ويظهر ...
ايه بقا الأعراض!؟ صنفوا السيلياك علي حسب الأعراض لنوعين:
1-Classic celiac disease وهنا الاعراض متماشيه مع سوء التغذية للجهاز الهضمي ..
وهي: الكبار - الاسهال او الامساك المزمن - فقدان الوزن - انيميا نقص الحديد - انتفاخ بالبطن ومغص ومتكرر والحموضه المزمنه - ارهاق وتعب - هشاشة العظام - ارتفاع الانزيمات الكبدية الاطفال - فشل النمو (الطول والوزن) - فقدان الوزن - قيء متكرر - اسهال او امساك مزمن - انيميا نقص الحديد - ضمور العضلات 2-Nonclassic celiac disease وهنا الاعراض بتكون خارج الجهاز الهضمي الاطفال والكبار
انيميا نقص حديد مجهولة السبب
- وجع والم في العظام والمفاصل
- هشاشة عظام
- تأخر الاسنان او تغير شكلها ولونها بدون سبب
- ضعف عام وارهاق متكرر
- قرح بالفم متكرر ورائحة فم كريهه
- اكزيما وحكه متكرره في الجلد وفقاعات جلدية dermatitis herpetiforms
- تأخر البلوغ واضطراب الدورة الشهرية
- الاجهاض المتكرر
- تأخر الإنجاب
- تساقط الشعر وتأكل الأظافر
- التوتر والإكتئاب والأرق
- نقص فيتامين ب ١٢ وحمض الفوليك والكالسيوم و فيتامين د
- صداع متكرر (نصفي)
- التهاب الأعصاب مع كل الاعراض اللي ذكرتها فيه اشخاص ممكن يكتشفوا المرض بالفحوصات الدوريه ..
مين بقا بالتحديد اللي محتاج فحص دوري لمرض السيلياك لاكتشافه مبكراً وتجنب مضاعفاته Risk group :
١- الأقارب من الدرجة الأولي لمريض سيلياك (مرض وراثي)
٢- المصابين بالسكري (النوع الاول)
٣- متلازمة داون- تيرنر-ويليام
٤- اضطراب المناعة الذاتية للغدة الدرقية
٥- اضطراب المناعة الذاتية للكبد
قبل ما نتكلم في التشخيص لازم نوضح الفرق بين الامراض المتعلقة بالقمح ومنهم السيلياك منعاً للتشتت بينهم
١- حساسية القمح wheat allergy
٢- عدم تحمل الجلوتين non-celiac gluten hypersensitivity
٣- مرض السيلياك celiac disease
اولاً : حساسية القمح -ودي بتكون من النوع ال IgE واللي اعراضها بتظهر في خلال دقايق لساعه (وقتية)من تناول الشخص للقمح، وغالباً الاعراض بتكون تنفسية (كحه-رشح-صعوبة في التنفس) او جلدية (حكة -احمرار-تورم) -ودي بنشخصها من الاعراض او قياس معدل ارتفاع IgE اتجاه القمح والجلوتين سواء بالدم او بالوخز -وعلاجها المنع لفتره مؤقتة يحددها الطبيب ثم الادخال او العلاج المناعي OIT
ثانياً: عدم تحمل الجلوتين -ودي بتكون من النوع IgG واللي اعراضها بتظهر خلال ساعات لأيام من تناول الشخص للقمح او مشتقاته، والاعراض غالباً بتكون هضمية ( اسهال-امساك-مغص-عدم زيادة الوزن او فقدانه-صداع مزمن ،، وباقي اعراض السيلياك اللي ذكرناها فوق) وبتحصل نتيجة لعدم القدرة علي الهضم بسبب نقص بعض الانزيمات او عدم التمثيل الغذائي الكامل مما ادي لعدم التحمل ولكن بدون تضرر لاهداب الأمعاء -ودي بنشخصها بإستبعاد حساسية القمح (IgE) واستبعاد السيلياك (هنذكر بالتفصيل ) فيتبقي لنا عدم التحمل للجلوتين ،، وحالياً يوجد تحليل البصمة الغذائية IgG -وعلاجها المنع فقط لفترة مؤقتة يحددها الطبيب ثم الادخال.
ثالثا: السيلياك وهنا بقا التفصيل أكثر بعد ذكر الاعراض لكيفية التشخيص والعلاج ولكن الفرق الجوهري ان بيكون فيه ضرر للأمعاء بسبب الجلوتين وبعد اكتشاف المرض لازم المريض يستمر علي منع الجلوتين مدي الحياة ..
التشخيص ازاي!؟ لابد ان يكون المريض بدون نظام حمية خالية من الجلوتين علي الاقل أسبوعين بمعدل ٣جم جلوتين يومياً WGO global guidelines
١-فحص الاجسام المضادة في الدم واهمها Serum IgA Anti tissue transglutaminase IgA-IgG Deamidated gliadin peptide IgG Endomysial antibodies IgA
٢- منظار واخذ اكثر من عينه من اماكن متفرقة من الاثني عشر وتحديد مدي تضرر اهداب الأمعاء باثولوجي علي سكور محدد Marsh Score
٣- التحاليل الچينية HLA-DQ2 HLA-DQ8 ٩٨٪ من المصابين بالسيلياك وحتي مع عدم ظهور الاعراض بيكون التحليل الچيني معاهم ايجابي وعلشان تشخيص السيلياك شيء مش سهل والتحاليل لوحدها لايعتمد عليها سواء سلباً او ايجاباً، أوصت بعض المنظمات العالمية بتوافر ٤ شروط من ال ٥ الأتي ذكرهم
١- اعراض واضحة وصريحه نشك من خلالها
٢- احد تحاليل الاجسام المضاده يكون مرتفع -tTGA بنسبة ارتفاع عاليه اكثر من ١٠ مرات عن الطبيعي..ESPAGHAN guideline 2018 -DGP -EMA
٣- ايجابية التحاليل الجينية ،، واحد فيهم او الاتنين HLA-DQ2/DQ8
٤- ايجابية عينة المنظار علي MARSH score3
٥- تحسن الاعراض بعد حمية منع الجلوتين ..
لو توفر ٤ شروط من الخمسه في المريض فدا سيلياك قولاً واحداً وعلاجه منع الجلوتين ومشتقاته منع طول العمر العلاج والمتابعة : منع الجلوتين ومشتقاته مدي الحياه علشان الضرر بيكون مؤسف جداً لو ممنعناش كويس واحنا في غني عنه
-توعية المريض بالجلوتين الخفي hidden gluten ودا اهم اسباب عدم التحسن بعد المنع واللي بيدخل في تركيب مواد مضافة وحافظه اهمها: النشا المعدل -المالتوز - المكثفات - المثبتات-ديكسترين-MSG-HVP-HPP واي من المواد دي E150a,b,c,d E620,621,622,623,624,625,626,627,629,636,637
ياريت نقرا مكونات كل منتج والحرص علي تناول الادوية الخاليه من الجلوتين،،وادوات الطهي يجب فصلها تماما وادوات التجميل والجروح ومعجون الاسنان
-بعض الحبوب قد يكون لها cross reactivity with gluten فلابد من التأكد من نظافتها اثناء التصنيع بسؤال الشركة المُصنعة .
-بالنسبة للأطفال فلازم نتابع معدل نموهم طولاً ووزناً ونحرص علي نظامهم الغذائي والاهتمام بتطعيمات المكورات الرئوية والسحائي والانفلونزا البكتيري
-المتابعة بتكون بقياس الأجسام المضادة tTGA بعد المنع والتأكد من نزول المعدل بالمقارنة بوقت التشخيص،وقياسها كل ٦-١٢ شهر ،، وفي حالة اثبات تضرر الامعاء بالمنظار مع التشخيص فيفضل التأكد من تحسنها بعد المنع بمنظار مرة ثانية واخذ عينة .
فيه حالتين مش هنتمناهم يحصلوا
١-Non responsive celiac ودا مريض اعراضه مستمره وتضرر الاهداب زي ما هو بعد المنع لمدة ٦-١٢ شهر ودا غالباً بيكون ليه اسباب يجب استبعادها
- الجلوتين الخفي
- ارتفاع النمو البكتيري في الامعاء SIBO
- عوز اللاكتاز
- امراض مناعيه في الجهاز الهضمي كرونز
-قولون تقرحي IBD
٢- Refractory celiac ودا نادر وبيحصل ديماً فوق سن الخمسين وبيكون اعراضه مستمره حتي بعد المنع وفي كلتا الحالتين محتاجين متابعه جيده جداً والحرص في الحمية لأبعد الحدود الجديد حالياً انهم بيحاولوا يصنعوا علاج جديد زي vaccine يشتغل علي الجهاز المناعي لتعديل عدم تحمل الأمعاء للجلوتين عن طريق Interaluminal digestion of gluten,improvement in barrier function and immunomodulators ولكنها مازال تحت الدراسة ...
ربنا يشفي الجميع ويعافيهم من كل سوء
منقول للاهمية